Monday, December 1, 2008

cerita mapis mocin kembali lagik

dulu kala time tu wa skolah darjah2 lagik..abis je skolah wa kena g ngaji kt masjid..arwah atok ghani wa yg jadik ustat...biasanya kitorang kena ngaji dr pkol 2 smpi la membawak ke asar..lepas ngaji ade acara semayang asar secara jemaah diketuai oleh arwah atok ghani wa...ramai yg ngaji ngan atok ghani wa tu...satu kampung laa dtg...

seperti biasa time tu mapis mocin pun ngaji jgk..nk dijadikan citer satu hari tu arwah atok ghani takleh nk jadi imam...sebab ade meeting masjid katanya..jadi dier suruh laa si mapis mocin nih jadik imam kecik utk meng imamkan jemaah2 kecik yg baru abis ngaji nih....atok ghani pilih si mapis mocin sebab dier nih pandai mengaji...sebab bile time dier ngaji dier nyer lenggok adelah semacam sharifah aini nyanyi lagu seiring dan sejalan..wa mcm biasa tak dipilih sebab wa budak yg baik...padahal wa cucu sejati atok ghani nih...

time semayang asar tu pada peringkat awal adalah sempurna dan perfect..tibe2 wa terasa mcm ganjil dan aneh...ape yg tak kena ngan imam mapis mocin nih....abis je semayang ade sekor budak tu sound kt wa..."weihh...apesal dier jadi imam semayang asar jadi 5 rakaat??"....hahh....ni peluang baik nih wa nk report kt atok ghani nih...

abis je semayang wa terus carik atok ghani...wa report laa ckp si mapis mocin nih pepandai jee tambah satu rakaat lagik kt semayang asar tadik...wa ckp dier nih buat ajaran sesat....BUKKK!!!atok ghani wa ketuk kepala wa....sakit tau..."pandai2 jeee ko nk buat cerita"..direct jee atok ghani sound wa....

kesimpulannya org yg baik kalu dier buat salah pun org susah nk percaya pasal kesalahan dier tu...kesian kan wa..petang tu mapis mocin balik umah ngan selipar belah kiri je.....wa tgk dier jalan kaki sambil buat muka kuda kepang...

nota kaki berbulu : kalu lu nk tau sape mapis mocin tu lu bole laa rujuk entri wa yg lepas2...byk gak laaa citer pasal dier tu..

11 comments:

this.is.not.me said...

wakakaka~
aku mmg peminat cite mapis mocin kamu itu..
sabo la bai..atok ghani sayang kamu tuh..hahahahahahahahaha~

suriya said...

waaahh siri kegemaran aku sudah kembali!!

o-y-e-t-t said...

kepada this.is.not.me,
nantikan kemunculan mapis mocin the movie selepas aidiladha nnt...

kepada kuyanden,
heh!!!aku baru teringat citer ni time incik ibu suruh semayang asar tadik

mrbudie said...

agak-agak sekarang mapis mocin masih lagi solat Asar 5 raakat ke? mana la tau pasal masa dia kecik, takde sapa nak tegur dia. aku lagi kesian sama mapis mocin dari kesian kepala ko kena ketuk.

nonieUzaine said...

teringin nak tengok macam mana lah rupanye the legend of mapis mocin nie...
asyik kene buli je ngan si oyet nie...

o-y-e-t-t said...

kepada budie,
tak aihh...dier dah jadik imam besar skang nih...blajar kt mesir dier tu

kepada nonie,
ko nk tgk sgt ehh muka dier...nnt laaa aku amik gamba dier curik2

lulu said...

Orang yg baik kalu dier buat salah pun org susah nk percaya pasal kesalahan dier tu OR orang yg x brape baik kalu dier buat baik pun org susah nk percaya pasal kebaikan dier tu…heheh.wahai encik oyett, saya rasa awk ni yang the later sbb tu kne ketok kapla… adoi.

o-y-e-t-t said...

kepada lulu,
ehheheheh...itu macam ka??

nonieUzaine said...

die ada kat area2 sini ke?

o-y-e-t-t said...

kepada nonie,
uishh....ade kot..tp bukan kt shah alam laa

cabincrew are here not to kiss ur ass said...

terlebih rakaat takpe kot..kamu kaki report.padan muka.