Friday, January 2, 2009

pabila kanak2 lelaki kacak tinggal dirumah

citer ini berlaku lebih kurang 6-7 thn yg lalu..time tu incik ibu dan incik bob nk pegi mekah..ibadah haji..tinggallah wa dan 3 org askar wataniah selama lebih kurang 50 hari...incik ibu pesan kalu nk makan pegi umah maksu..kalu takde duit mintak kt maksu..dier ade tinggalkan sen kt maksu..pastu pelbagai laaa pesanan dier....

wa antar incik bob ngan incik ibu ke kompleks tabung haji di kelana jaya...suasana memang sedih..wa ngan adik2 tak penah kena tinggal camtu punye lama..takpe...kami org lelaki..mesti belajar berdikari...ayat2 nk sedapkan hati..

sesampainya di kompleks tabung haji, ade laaa 7-8 sedare mara yg turut menghantar incik bob dan incik ibu..incik bob dah bergaya ngan kain ihram nya..sebelum masuk kedalam tpt pendaftaran, seorang pakcik wa telah terperasan ada benang terlebih kt kain ihram incik bob...disuruhnya potong benang itu..mencari2 gunting tak jumpe..gagal...

wa yg ade disebelah incik bob dengan tenang mengeluarkan lighter dari poket..hulur ke incik bob..hah!!!terperanjat incik bob...selama nih dier tak suspect pun yg wa seorang perokok tegar..dier punye jeling memang menakutkan..hehehe..

selama ketiadaan incik bob dan incik ibu ini adalah perkara yg telah dilakukan oleh anak2 nya :
  • incik ibu pesan supaya tolong siram pokok bunganya..memang wa siram..pada hari pertama dan hari terakhir sblm incik ibu smpi..hasilnya pokok yg segar kaler ijau telah menjadi kaler kuning...incik ibu mengamuk
  • incik bob tinggalkan keter beserta kad kredit buat isi2 minyak..memang bagus bile wa dah dpt keter...pegi class bawak keter..pegi makan bawak keter..pegi mane2 pun bawak keter...hasilnya bile incik bob balik, mendapati bil kad kredit dier sebanyak rm 3000 utk petrol saja...tepuk dahi
  • kondisi rumah...2 hari yg pertama memang senonoh....hari yg selebihnya adalah seperti rumah kongsi pekerja nepal...berterabur tak hingat...hari setibanya incik ibu di rumah, mendapati lantai sangat melekit...dier tny wa kenape melekit??tak mop lantai ke??wa jawab "lantai itu sudah di mop..pkai air panas lagik"..incik ibu piat telinga wa kuat2..dier bilang kalu kt tikar getah jgn mop pkai air panas..memang laa melekit..karpet pun jgn mop...mane wa tau...org jantan buat keje..mcm tu laa
  • keter incik bob ade radio player yg standard...wa bwk keter tu dgr lagu..mcm tak power jeee...wa g kedai aksesori..wa beli amp..pepandai jeee...baru berdentum....gesek kredit card incik bob..hehehe
tp tu time budak2..wa pun masih skolah lagik time tu..ape2 pun wa dan askar2 wataniah memang terasa muak sebab hari2 mkn kt kedai..tak best...dier mesti mau pekena nasik incik ibu jugak..baru lengkap hidup

10 comments:

jane said...

salam oyet,

haha...rasakan incik ibu x ada. betullah kata orang (bukan wa kata ek ) seorang ibu boleh jaga sepuluh anak, sepuluh anak ? belum tentu boleh jaga seorang ibu.

sayangilah incik ibu selagi ada...!

Zavina said...

Hahahaa.. aku ingat time tu, eksen si itam nih.. kalu tak tu slalu pinjam keta aku.. bulan tu belagak ada keta Bob... pastu merayap je keja korg adik bradik kan..

m'Z faRa.. said...

hahaha...
masakan ibu lagi besh dari masakan kedai ek...
huhu...

paiseh said...

apa jadik kat amp tuh...? incik bob pakai tak? mai jual kat gua...

one love said...

hehehehe

ranap wo!

3000 utk petrol!
wuyo!

hahahahhahah

suriya said...

heh bengong karpet pon ko mop ke? huhu bukan ada askar wataniah yang asik nangis ke masa tu? kihkihkih

suriya said...

heh bengong karpet pon ko mop ke? huhu bukan ada askar wataniah yang asik nangis ke masa tu? kihkihkih

mrbudie said...

50 hari = Rm3000 utk petrol...
iaitu Rm60 petrol sehari... bersamaan 46 liter sehari...
(harga petrol 2001=Rm1.30/liter).

korang jalan sampai mana satu hari 400km? kota bharu? kangar? kuantan? JB? langkawi? ..kuching?

o-y-e-t-t said...

kepada jane,
ya betol...memang patut pun lu jd cikgu

kepada ayong,
hahah..shhyy....

kepada m'z fara,
memang pun

kepada paiseh,
amp tu ade kt askar wataniah no.3

kepada one love,
ya btol..heheh..tepuk dahi incik bob

kepada kuyanden,
heheheh..itu ko kena tny dier sendiri

kepada budie,
shah alam ->bkt bintang = 35km
bkt bintang ->bangsar = 15km
bangsar ->subang = 20km
subang ->shah alam = 20km

kalu sehari 3 kali rutin yg sama memang rabak....

ayeen said...

bkn ke incik ibu pesan suh g mkn kat umah mak su..nape lu org g mkn kedai gak..kang dh muak...