Thursday, September 11, 2008

hanya aku,sukida dan mapis mocin aje

hari tuh, wa bawak sukida jenjalan..tibe2 wa nmpk mapis mocin..."oi mocin...lu nak g mane?", tanya wa sopan..."nak pogi kodai..mak den suruh boli sardin ngan tolo 5 bijik", jawap mapis mocin jujur..."ok la tu..wa nk ikut lu g kedai gak laaa", balas wa...

wa ngan mapis mocin pun pegi ke kedai...wa naik sukida..mapis mocin naik kaki..agak2 lambat jee wa laju kan sikit speed sukida tinggalkan mapis mocin..pastu wa stop kt dpn tggu dier jln terkedek kedek...mcm tu laa wa buat smpi laa kitorang kt kedai runcit fook kee..

kedai tu agak besar la...so si mapis mocin ni masuk laaa kt dlm kedai beli apejadahnye barang yg mak dier pesan...wa lepak kt luar kedai...jaga sukida..kang wa masuk kedai kang sukida nih kena rembat plak kang...

tibe2 wa nmpk tong aiskrim...gulp....telan air liur wa tgk gamba ais krim kacang kt luar tong tu...wa pun jln laa pegi kt tong ais krim tu dgn tujuan nk tgk mcm mane rupe ais krim kacang tu..perrgghhhh..punya la canggih ais krim tu...wa pun jd kurang siuman..nak mkn ais krim tu tp wa tak bawak duit...haaa...takpe..mapis mocin mesti ade bawak duit punya...

"oii...wa amik aiskrim nih tau..lu bayar dulu..nanti kt umah wa bayar balik",kata wa sambil terus menyonyot aiskrim kacang tu...mapis mocin terbangang2 tgk wa sbb dier blom kasik kata putus lagik, wa dah makan aiskrim tu...pastu tetibe je wa rase boring tunggu dier kt kedai tu..padahal nk beli sardin ngan telur 5 bijik je...sikit punya lama...wa pun terus naik sukida balik umah dgn muka puas hati sbb dpt makan ais krim....

smpi kt umah wa main pusing2 ngan sukida kt dpn umah...agak2 nk magrib wa nmpk kelibat mapis mocin baru balik kedai...muka agak mencuka..kt tangan dier ade beg plastik..kt dlm beg plastik tu ade sardin 1 tin....pastu wa tny "oii..kan mak lu suruh beli sardin ngan telur 5 bijik,nape lu tak beli telur 5 bijik tu?"

"duit den tak cukup nk boli tolo tu sobab den dah bayar duit ais krim kau",layu je suara mapis mocin.....

7 comments:

tJ said...

kot kite jadik mapis mocin tu dah lamer awak kene balik...

o-y-e-t-t said...

ahahahah....kenape laa bole terpikir nk buli dier tu dulu

nonieUzaine said...

Kesian aku tgk mapis mocin tue...rase nak nanges pon ade gak..emo untuk mapis mocin....

o-y-e-t-t said...

kepada nonie,
ko jgn tertipu ngan dakyah2 yg menyatakan mapis mocen nih patut dikesiankan....tak gune ko nangis utk dier..hehehe

adiepot ketepot said...

aku rasa nak buat tribute kat mapis mocin kat blog aku. kesian dia kena tindas dengan ko. nanti aku buat projek "Search for Mapis Mocin". aku teramat teruja nak kenal muka dia.

o-y-e-t-t said...

jangan risau..itu ada dalam perancangan..nanti ko tggu kemunculan mapis mocin yg sebenar

amiraitubukanxenophobia said...

betul wujud mapis mocin ni?!
gila dashat kena buli dgn encik oyett.
simpati utk anda mapisss.