Thursday, September 11, 2008

perangai hard core seorang joki kuda

hari tu wa sengkek giler...wa takde duit..20 sen pon takde...badan dah keras dah nk isap rokok..nak beli rokok sebatang pun tak cukup..abis dah sumer puntung rokok kt dlm ash tray tu wa kejekan.carik saki baki..janji bole kuar asap..tapi wa tetap tak puas...

wa kuar bilik..angkat carpet..mane laa tau kot2 ade duit syiling tersesat...hampeh...wa rase kalu ade mesti incik ibu dah rembat dulu..ini kerana hanya incik ibu aje yg rajin mengangkat carpet utk vacum...

takpe...berprinsipkan usaha tangga kejayaan, wa gagah kan jugak carikcelah2 peti ais...pun hampa...last2 wa terpikir alternatif lain..yaa...bakul kain kotor...dgn segera wa pergi..target utama adalah suar keje en. bob..satu per satu wa seluk...akhirnya..positiff....yaaaa.....wa berjaya dpt rm 3...

wahh...lepas nih duit nk g kl...dgn segera wa terus mandi dan bersiap...terus pakai kasut pegi tunggu bas itm 222 kt blkg umah "mat kilang bodoh"...tambang ke kl adalah rm 2...

smpi je kt bas stand kelang wa pun terus masuk ke kedai kuda berhampiran...dgn harapan wa bole memberanakkan balance duit singgit tu menjadi beribu ribu ringgit...wa carik mesin kuda 20 sen..percubaan pertama...jeng jeng jeng...gagal...percubaan kedua...berjaya..ketiga berjaya...smpi lah wa meng upgrade kan mesin dr 20 sen ke mesin singgit...time tu duit berjaya dibiakkan....ade laaa dm 7-8 ringgit...

wa kuar kedai..beli rokok marlboro kotak besar...simpan rm 2 utk tambang balik shah alam..balance digunakan utk kasik kuda makan lagik...memula berjaya..tapik lama kelamaan menjadi susut...ahh sudah...dah habis dah sen wa nih..tinggal sen nk balik umah jee nih..ahh..takpe laa..gadaikan aje....hasilnya poket wa hanya tinggal kosong sen..ahhh..sudah..mcm mane nak balik umah nih...

balai polis jln tun hs lee jadik saksi...dengan semangat seperti anak sedare mak long manisah yg berjaya mengepow polis ketika lari drp hospital akibat takut nk bersunat, wa pun pegi laaa buat muke toya dan bertemu ngan en. polis...dgn sedikit tohmahan dan cerita kesian, wa berjaya mengepow en. polis tu rm 5....wa ckp lu.....

hasilnya rm 2 utk tambang bas...rm 3 utuk mkn mee goreng + ais kosong...wa pulang ke shah alam dgn perut yg kenyang beserta rokok kotak besar di poket jeans...

moralnya..jangan lah anda berjudi...wa tobat beb...

8 comments:

tJ said...

encik polissss... die tipuuuuuuuuuuuuuuuuuu...

o-y-e-t-t said...

tidakkkkkkkkkk....semakin kurang menyengat nih..susah nk recall balik citer2 klasik...tinggal serdak2 jeee

adiepot ketepot said...

dah kalau sehari letak 5 posts mana tak tinggal serdak lepas seminggu...

nonieUzaine said...

ooo...ko gi pow kat balai polis jln tun h.s lee ye...nanti aku bilang same bapak aku ...kasi tau same geng2 seangkatan...ko lah orgnye...

o-y-e-t-t said...

wah....ada butul tu

o-y-e-t-t said...

oiiiiiii....jgn la...jgn jadi mcm nyonya atau budak pompuan yg sesalu ngadu kt atok aku

nonieUzaine said...

ohh..ye lah...x jadik lah...aku tarik balik...report tadi...

o-y-e-t-t said...

haaa..tau pun