Friday, September 12, 2008

kelas bahasa

murid murid......

PAGI!!!!!!! (suara kena mr os)

ok...hari ni wa nk ajar kelas bahasa yee..subjek ini sgt susah...namanya BNY.sblm tu wa nk kenalkan diri wa dulu laa...nama wa cikgu "W"...tp lu panggil wa cikgu aje lah..dah ok dah..lu jgn panggil wa ngan nama cikgu mazaid ke, cikgu nazal ke, cikgu nadarajah ke, cikgu tee ke..wa tanak.....

ok..sblm tu kite blaja yg basic2 aje ye...ok bab 1

soalan : apabila seseorang itu cukup berminat dgn cd atau barangan cetak rompak, apa gelaran yg patut kite beri kt org tu??

jawapan : kite patut panggil org itu "mat pescer"
  • kenape mat pescer?pescer itu adalah gabungan "peminat setia cetak rompak" (pscr kalau dibunyikkan adalah pescer)
____________________________________________________________________

soalan : apabila kite terjumpa dgn org yg mempunyai kepala kecik tetapi badan besar, kite panggil dier ape??

jawapan : kite panggil dier "kepacik basar"
  • kenape begitu?ia adalah singkatan kepada "kepala kecik badan besar"
____________________________________________________________________

soalan : jika terlihat seseorang berjerawat , apakah gelaran khas baginya?

jawapan : gelaran nye adalah "mat tret"
  • kenape sedemikian?ia adalah satu imiginasi...bunyik apabila jerawat itu dipicit, ia akan mengeluarkan bunyik "tret"...sebab bunyik itu adalah singkat, maka diguna pakai aje nama tret itu....tapi jika terlihat jerawat itu dah terkeluar separuh, anda perlu memanggilnye "jeparuh" (simple present tense)

ok murid2...wa pun dah penat...sila rujuk kepada cikgu jika tak paham...ok..class dismiss..renung renungkan dan selamat beramal

5 comments:

mrbudie said...

cikgu ni kena bagi soalan latih tubi nak kasi anak murid nak faham, lepas tu murid kena refer kamus German sebab kamus DBP memang takda perkataan2 yang cikgu ajar nih.

o-y-e-t-t said...

pusat tution kan ada...pendaftaran utk sesi december telah dibuka

suriya said...

haa ape lg abg budie, anta mimin masuk klas diorang cepat. rosak akhlak budak tu kang. huhuhu

o-y-e-t-t said...

mane ade rosak akhlak....cikgu baik nih

nufirda said...

ni dari sekolah mana?