Tuesday, September 9, 2008

mind your language

ni kisah dulu2 nih....klasik nih citer dier...ade laaa dulu dlm thn 90an gak laaa...time tu atok wa iaitu bapanye kepada bob meninggal dunia...sedih wa beb...ye laaa..biarpun tak rapat sgt ngan arwah atok,tp wa selalu pow duit dier lepas ngaji kt masjid...wa terrer mengaji sebab dier lah..maklum lah...ustat ghani yg ajar..sikit punye bagak nama dier kt nilai tu...habis laaa birat2 tangan wa kene rotan sebab time wa baca quran wa tunjuk surah tu ngan lidi sate pakai tangan kiri...tak mengapalah....nk pandai punye pasal...

nk dijadikan cerita time tu atok dah takde dah...so sementara nk tunggu dikapankan, wa pun duduk laa kt luar rumah...ramai org dtg melawat arwah atok...satu nilai dtg...wa dok kt luar sbb kt dlm umah dah penuh....wa amik port kt kusi kt bawah porch...kt situ wa nmpk laaa bob ngah berborak ngan arwah dalha...kt tepi bob ade abg kandung dier yg 1st sekali , pak tuo busa <---nama nih cukup vintage.. time tu si bob ngan arwah dalha ngah ligat borak2..maybe sebab nk rest kejap amik angin sebab dah terlalu penat menguruskan hal2 yg patut sblm nih...ape topik dorang borak pun wa tak amik port...tp wa cukup ingat ini dialog yg dikeluarkan oleh orang vintage tersebut time tu.... "hello....ni lin ke",suara serak2 pak tuo ala penyanyi rem kedengaran...oooo...ngah ckp tipon rupenye org tua nih...pastu dier borak lagi...

"takk...mcm nih,i tak dpt dtg keje laa hari nih.u kasik tau kt boss..i ade emergency"
,katanya lagi menyatakan tujuan beliau yg sbnrnye....wahhhh.....ber i -u i-u pulak...tak ber agak org tua nih..bersikap urban..speaking a little bit beb...pastu ayat yg paling klasik sekali kedengaran...dah laa ckp kuat2...

"bukan ape....my father baru aje pass by" ,dgn spontannye menjawap....

????apa lu crita???wa tgk bob ngan arwah dalha dah `mengekek` gelak....wa memula lambat pick up...tetibe jee jadik cargas otak wa nih...terbarai wa gelak kt porch tu...manusia vintage itu dgn selambe nye senyum kt wa tanpa tau sebab nye...

alfatihah utk allahyarham hj ghani hj karim

5 comments:

~chacha~ said...

oiii mengata kaum keluarga sendiri..
kamu harus direjam..

alfatihah kat atok ghani n keluarga2 yg lain jgk...

*sob..sob...tetiba mcm teremo..

~chacha~ said...

pak tuo beso tu sapa??
tak kenal pon..
pakcik dalha tu org kenal la..

o-y-e-t-t said...

alaaaa..pak tuo yg duduk kt bangi tu...nama lain udin..ahahh...very very classic

~chacha~ said...

serius tak kenal sapa dia..
anak sapa?

o-y-e-t-t said...

anak tok ghani.....tanye etek sanah laaa kalu nk tau lebih lanjut