Wednesday, September 10, 2008

rumah opah ada hantu

wahh...kalu wa ckp nih mesti lu org tak pecaye punye..umah opah wa kt nilai tu ade hantu..serius beb...memula wa tak tau langsung...tp dah 2 kali raye, memang wa perasan wujud hantu2 nih kt umah opah wa..masalahnye hantu nih wujud time2 raye plak tu...

1st time(tak igt tahun bile)
time tu hari last day puasa...so sementara nk tunggu bebuka tu wa ngan askar2 wataniah wa ngah lepak2 kt dpn..borak2..kutuk2...tibe2 ngah sedap jee berborak terdengar bunyik telefon berbunyik....krrinnggg kringggg kriingggg.....pastu wa ngan askar2 wataniah pun tertumpu kt telefon umah opah tu...kelihatan mak long norlia berlari2 menjawab telefon....pastu tak smpi 2 saat dier letak balik gagang fon tu...selang lima minit telefon berbunyik lagik...sekali lagi mak long norlia berlari2 kejar telefon...pastu letak balik gagang dier...tak cukup ngan tu terdengar plak suara "ehh..sapo pulak lah yg tipon ni haa..den ngah masak rondang nih"....lagik 3 minit tipon berbunyik lagik...haaa..kali nih mak long norlia dtg nk g jwb tipon ngan senduk ditangan...seperti biasa tiada jawapan...muncul wajah cuak diraut wajah mak long norlia memikirkan tentang hantu.."ni ade hantu agaknye nih",bisik mak long norlia dalam hati...agak bongok jika dia berpikiran sedemikian..akan tetapi muka wa ngan askar2 wataniah tidak dapat kelihatan sebab masing2 tekup muka kt bantal tahan gelak...separuh mampos gelak..nama pun hari raye..credit hp mestilah banyak..heheheh

2nd time(last year)
time tu wa ngan askar2 wataniah baru balik takbir dari rumah ke rumah...dah lama kitorang tak takbir kerumah sampai habis satu kampung...last sekali time wa darjah 5 kot...selalu nye wa pegi sampai umah mak mentua arwah dalha...paling jauh smpi umah arwah etek mala...tapi tahun tu kitorang takbir sampai umah mentua arwah dalha jugak..thn nih bercadang nk abiskan satu kampung...berbalik kepada cerita tadi...wa ngan askar2 wataniah dah smpi kt umah opah..so kitorang pun terus laa ke dapur utk merasmikan nasik impit ngan kuah kacang..."made in NORLIA GHANI"..power wooo mak long norlia masak...memang menjilat periuk laa...so askar wataniah no 2 pegi rembat nasik impit..wa jadi tukang potong..askar wataniah no 3 ngan no 4 ntah ape ntah dier buat..dok relax jee tgk...so bile semuanye dah ready kitorang pun bersedia laa nk makan...tiba2 ternmpk mak long norlia dtg menuju ke dapur..potong btol..tak sempat nk menyuap langsung...so nk dijadikan cerita time kitorang baru jee senduk kuah kacang, satu suara ajaib telah keluar...mak long norlia berkata kata "haa..podeh ko kuah kacang tu??"...askar wataniah no 3 kelihatan menahan gelak..ye laaa...baru pegang senduk dah tny pedas ke tak kuah kacang tu...tapi layan kan aje...abis je makan wa ngan askar2 wataniah mula membuat kesimpulan terhadap suara ajaib mak long norlia itu..tiba2 terlihat ada 1 karton air sarsi kt dapur..air sarsi tu adalah utk dijamu kepada tetamu yg dtg berhari raya di rumah opah.wahh...ni kalu digoncangkan mesti bersembur kan...so tibe2 je air sarsi satu karton tu bergoncang...dgn harapan agar ianya bersembur kepada sesiapa yg membukanya pada keesokan harinya...akan tetapi tidak ada apa2 yg terjadi pada keesokan harinya..tiada air pancut mahu pun jeritan kecoh....agak frust disitu..cuba lu bayangkan la kalu mak long norlia yg membuka air sarsi tersebut.kendian air itu terpancut keluar efek akibat digoncang.mesti dier pikir btol laa umah opah nih ade hantu...

3rd time(thn ni)
tak tau hantu jenis ape plak yg muncul tahun ni utk mengganggu mak long norlia...mak longgggggggg.....masak sedap2 tau raye nih...

nota kaki : mak long norlia itu tiada kaitan ngan norlia ghani pelakon tu..harap maklum

8 comments:

tJ said...

ha ah... hantu tu general die namer o-y-e-t-t... kakaka...

o-y-e-t-t said...

mane ade hantu...tu laaa..jgn salah paham len kali..ahahah

wawa said...

memang besar betol HANTU tuh....huhuhu

wpon norlia ghani tuh takde kena mengena ngan pelakon tuh, tp aku tetap terbygkan muka dia masa baca citer ko tuh kehkeh

o-y-e-t-t said...

kepada wawa,
haaaa....utk pengetahuan ko,norlia gani ini tersangatlah bantut..kalu dier berdiri sebelah aku, tinggi dier paras buku lali je

Zavina said...

kurang ajar punya anak sedara hantu... kalu paras buku lali tu "tokYon"

~chacha~ said...

alaaaaaa
tahun ni org tak balik kg, kalau tak bole report sama maklong norlia tu tentang ektibiti tidak siuman korang tu..

serius beb, dlm byk2 uma, org suka g uma opah..sbbnya ada kuah kacang letak ayam...

yarabbi, meleleh plak air liur den ni ha..!

o-y-e-t-t said...

tok yon tu perut ke depan

o-y-e-t-t said...

kepada chacha,
kuah kacang itu lah yg dimasak oleh maklong norlia...kalu mkn sikit tak puas,mkn sederhana kire ok..mkn banyak dijamin chey-mous